ISPS

Η προστασία από έκνομες ενέργειες των λιμενικών εγκαταστάσεων και των πλοίων που εξυπηρετούνται από αυτές, συμβάλει  στη διαμόρφωση και εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ομαλότητας και ασφάλειας. Αυτό είναι που επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται να υπάρχει συνεχής μέριμνα για την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, έχουν θεσπισθεί νομοθετικές ρυθμίσεις σε Διεθνές, Κοινοτικό και Εθνικό Επίπεδο.

Οι βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την ασφάλεια των Πλοίων και των Λιμενικών Εγκαταστάσεων που τα εξυπηρετούν είναι ο Κώδικας ISPS, o Κανονισμός  EE.725/2004, ο Ν.3622/2007, ο Ν.2960/2001, το ΠΔ.56/2004 ο Κώδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου ΚΔΝΔ καθώς και σειρά Υπουργικών Αποφάσεων και Εγκυκλίων των Αρμοδίων Αρχών. Βάσει αυτών,  προβλέπονται οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στην αλυσίδα των μεταφορών και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Παράλληλα στο Χώρο της Λιμενικής Εγκατάστασης εφαρμόζονται και οι Διατάξεις περί Ελευθέρων Ζωνών.
  • Σχέδια Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων

Ο οργανισμός μας, με τους εξουσιοδοτημένους του Συμβούλους, Ανασκοπεί, Αναθεωρεί κι Εκπονεί Σχέδια Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΣΑΛΕ) και αναλαμβάνει να τα υποβάλει για έγκριση από την Αρμόδια Αρχή κατά τα προβλεπόμενα στην εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς. 

  • Αξιολογήσεις Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων

Ο οργανισμός μας, με τους εξουσιοδοτημένους του Συμβούλους, ανασκοπεί, Αναθεωρεί κι Εκπονεί Αξιολογήσεις Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΑΑΛΕ) και αναλαμβάνει να τις υποβάλει για έγκριση από την Αρμόδια Αρχή κατά τα προβλεπόμενα στην εθνική νομοθεσία και τους διεθνείς κανονισμούς.

  • Προετοιμασία Ελέγχου

Ο οργανισμός μας, με τους εξουσιοδοτημένους του Συμβούλους, Προετοιμάζει επιχειρησιακά και λειτουργικά, υπόχρεες στον κώδικα ISPS Λιμενικές Εγκαταστάσεις για ελέγχους από τις αρμόδιες Αρχές στις οποίες εφαρμόζονται μέτρα ως αποτέλεσμα μελετών και παρεχομένων υποστηρικτικών υπηρεσιών από εκπροσώπους της Ευρωπαικής Κοινότητας.

  • Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών

Ο οργανισμός μας, με τους εξουσιοδοτημένους του Συμβούλους,παρέχει υπηρεσίες Υπευθύνου Ασφαλείας Λιμενικών Εκαταστάσεων (ΥΑΛΕ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Οι ουσιαστικές απαιτήσεις ασφάλειας για την αποδεκτή λειτουργία της Λιμενικής Εγκατάστασης, ενδεικτικά αναφέρονται ως εξής:

Η συλλογή και η αξιολόγηση πληροφοριών όσον αφορά απειλές για την ασφάλεια και η ανταλλαγή των  πληροφοριών αυτών με τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη και Αρχές,

Η διασφάλιση πρωτοκόλλων επικοινωνίας για πλοία και λιμενικές εγκαταστάσεις

Η πρόληψη μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε πλοία, λιμενικές εγκαταστάσεις και στις ζώνες περιορισμένης πρόσβασης αυτών,

Η πρόληψη της εισόδου σε πλοία ή λιμενικές εγκαταστάσεις μη εξουσιοδοτημένων όπλων, εμπρηστικών μηχανισμών ή εκρηκτικών ,

Η παροχή μέσων σήμανσης συναγερμού σε περιπτώσεις που απειλών για την ασφάλεια ή επεισοδίων που αφορούν την ασφάλεια,

Η ύπαρξη σχεδίων ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων τα οποία βασίζονται σε αξιολογήσεις ασφάλειας και

Η διεξαγωγή εκπαίδευσης , γυμνασίων και ασκήσεων για τη διασφάλιση της εξοικείωσης με τα σχέδια και τις διαδικασίες ασφάλειας.

Τα Σχέδια και οι Αξιολογήσεις Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης ΑΑΛΕ-ΣΑΛΕ (Port Facility Security Assessment-Port Facility Security Plan) εκπονούνται για τη λιμενική εγκατάσταση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της SOLAS Κεφάλαιο ΧΙ-2, μέρος Α, του Διεθνή Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες (ISPS Code) και τις σχετικές τροποποιήσεις της SOLAS, που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ) (International Maritime Organization IMO). Παράλληλα, έχει λάβει υπόψη του τις οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ICS).

Το arionplus.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας εξασφαλίσει κορυφαία εμπειρία χρήσης.
Μάθετε περισσότερα     Συμφωνώ